AMANDAPROSJEKTET er oppkalt etter datteren til Bjørg og Bjørn Berge-Øvrebø som levde hele sitt liv på nyfødt-/barneintensivavdelingene på Stavanger sykehus og Rikshospitalet. Begge sykehus gjorde en fantastisk jobb og som foreldre hadde de et behov for å gi noe tilbake. Det kunne de gjøre gjennom strikking og hekling.
Små kropper som er syke trenger ekstra varme, og mens Amanda lå på Rikshospitalet ble de oppfordret til å strikke til henne. Hode, tær og hender er der vi har størst varmetap og de små klarer ikke regulere varmen selv. Å kunne ha den varme ulla mot huden hjalp Amanda, men ved å bryte opp alt det «sykehushvite» med litt farger fikk de det litt normalt rundt henne, og det hjalp dem også.
Mens de var på avdelingen fikk de vite at de gjerne skulle hatt flere, helst mange, som kunne bidra til de små. Det fødes hele tiden barn og noen av dem trenger ekstra hjelp. Det å få en lue, et teppe, et par sokker og kanskje votter betyr mye for den lille, men også for de som står rundt. Det at noen bryr seg nok til å bruke tid på å strikke eller hekle blir satt utrolig stor pris på når man er i en slik situasjon.
Foreldrene tenkte at deres bidrag skulle være tidsbegrenset frem til høsten 2010. Da skulle de tilbake til Rikshospitalet for å få vite mer om hva som skjedde med Amanda. Dette skulle være et prosjekt for å si takk.
De så at dette engasjerte og at svært mange ville bidra og derfor ble prosjektet utvidet slik at det stadig kan forsyne avdelingene med nye sokker, votter, luer og tepper. Det trengs påfyll hele tiden, barnet som får bidrag fra prosjektet beholder det. Det er deres personlige og sendes med barnet når det en dag skal ut av sykehuset. Dette blir et minne.
I første omgang ble det valgt å konsentrere prosjektet om Rikshospitalet, da det var der Amanda lå og det er hit de sykeste av de syke små blir sendt fra hele landet. Amandaprosjektet har vokst i en helt enorm fart. Nå består prosjektet av et styre, kontaktpersoner og håndarbeidsglade givere fra hele landet.
Mer informasjon om hva som leveres til de ulike sykehusene finner du under «kontaktpersoner».
På nyfødtintensivavdelingene ligger de minste premature og opp til 3 mnd., og det er disse babyene Amandaprosjektet gir tepper, luer, votter og sokker til.